Samtal: Seriernas komiska slagkraft

Dela:

Hur är man rolig i serieform? Och hur mår den tecknade satiren i en tid där många har ömma tår?

Möt Fredrik Strömberg, chefredaktör på Bild & Bubbla, och serieskaparna Olivia Skoglund och Tony Cronstam i ett samtal som leds av Mattias Oscarsson, kulturjournalist och filmredaktör på Sydsvenskan, som även skriver om tecknade serier för tidningen.

Fredrik Strömberg är chefredaktör på tidskriften Bild och Bubbla, han har också varit ordförande i Seriefrämjandet och disputerade 2022 på Malmö Universitet med sin doktorsavhandling ”Comics and the Middle East – Representation, Accommodation, Integration” som fokuserar på relationen mellan konstformen tecknade serier och kulturer i Mellanöstern.

Olivia Skoglund är serietecknare och skribent och har bland annat skrivit boken ”Nästan i mål – En komisk transaktion” som är en unik och humoristisk skildring av en pågående könstransition. Hon har tidigare medverkat i tidskrifter som Bang och Galago. Med en stor dos humor och gott humör tacklar och bearbetar hon normis-samhället i sina serier.

Tony Cronstam har tecknat Bamse i över 30 år. 2004 vann han Serieakademins Adamson-statyett för seriefiguren Elvis, som han skapat tillsammans med Maria Cronstam. Han har också skrivit barnböckerna om Snipp och Snopp och gjort illustrationer i böckerna Lasse-Majas Detektivbyrå. 2019 debuterade han som Disneytecknare i Kalle Anka och co, något han var ensam om i Sverige att få göra.

Fri entré - men platsbiljett krävs